I en serie rapporter kartlägger CES utvecklingen av covid-19 i Stockholms län. Arbetet görs i samarbete med Smittskydd Stockholm och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF).
Vård för psykisk hälsa under pandemin
Rapporten visar att något fler personer har fått vård för psykisk ohälsa i Region Stockholm från mars till och med september 2020, jämfört med samma period 2019. En ökning ses bland unga (0–17 år) inom primärvården, medan en marginell minskning ses bland äldre personer (70+ år). Däremot pekar inte vårdkonsumtionen på någon ökning av nydebuterad psykisk ohälsa, utan snarare att återbesök ökat något bland redan sjuka. Det är möjligt att den ökade distanskontakten gjort det svårare att etablera vårdkontakt, framför allt för äldre personer.
Läs rapporten: Vård för psykisk ohälsa under covid-19-pandemin (pdf, 203 kb) (2021:3, kortrapport)
Statiner och dödlighet i covid-19
Behandling med blodfettssänkande läkemedel, så kallade statiner, är inte kopplad till högre risk att dö i covid-19. I vissa grupper, särskilt hos personer med kranskärlssjukdom, syns ett samband mellan statinanvändning och lägre dödlighet i covid-19. Resultaten i den här registerstuiden understryker därmed vikten av att behandlingsrekommendationer för statiner följs under pandemin.
Läs rapporten: Statiner och dödlighet i covid-19 (pdf, 199 kb) (2021:1, kortrapport)
Socioekonomiska faktorer och
covid-19 i Stockholms län
Inkomst är den socioekonomiska faktor som har tydligast koppling till risk att dö i covid-19. En annan viktig faktor för utsatthet av smitta är yrke och möjligheten att arbeta hemifrån. Det visar den här rapporten, som handlar om samband mellan socioekonomiska och allvarlig covid-19-sjukdom.
Läs rapporten: Socioekonomiska faktorer och covid-19 i Stockholms län - November 2020 (pdf, 566 kb) >> (2020:10)
Utveckling och spridning i Stockholms län
Covid-19 har redan legat bakom fler dödsfall än någon annan sjukdom gjorde under hela 2019. Vissa geografiska områden i Stockholms län har drabbats betydligt hårdare, och det finns anmärkningsvärda skillnader mellan grupper beroende på födelseland. Det visar den här rapporten som kartlägger förloppet och spridningen i länet, till och med mitten av juni 2020.
Läs rapporten Covid-19 i Stockholms län till och med mitten av juni 2020 (pdf, 1406 kb) (2020:6)
Fler rapporter på gång
Fler rapporter kommer. Dessa kommer bland annat förklara hur socioekonomiska förhållanden påverkar vilka som drabbats av covid-19, såsom hushållssammansättning och yrken i hushållet.