3 Folkhälsorapporter fördjupar bilden av folkhälsan i länet

Den 22 mars släpptes Folkhälsorapport 2023 och i en fullsatt landstingssal höll CES seminarium med presentation av rapporten och panelsamtal. Rapportens genomslag är stort såväl inom Region Stockholm som utanför. Under året presenterade CES ytterligare ett par fördjupade folkhälsorapporter om äldre och om personer med funktionsnedsättning. Dessutom inleddes en undersökning av smärta – en av länets stora sjukdomsbördor.  

Se föreläsningen om Folkhälsorapport 2023

Ta del av lanseringen av Folkhälsorapport 2023:

Medverkande under lanseringsseminariet 

Under seminariet presenterar rapportens huvudredaktörer, Vicky Bartelink och Anton Lager, CES, rapportens huvudresultat. 

Presentationen följs av ett panelsamtal om hur folkhälsoarbetet kan och bör prioriteras under de kommande åren utifrån rapportens resultat. 

 

Deltagare: 

  • Anders Ahlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm 
  • Anna Söderqvist, verksamhetschef Capio Vårdcentral, BVC och BMM Wasa, Södertälje. 
  • Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd, Region Stockholm 
  • Karin Fälldin (C), ordförande i Folkhälso- och tandvårdsberedningen 
  • Fredrik Jurdell, stadsdirektör, Stockholms stad 
  • Magnus Röjvall, ordförande RPO Primärvård 
  • Moderator är Charlotta Kjellberg, CES. 

Unik rapport kartlägger hälsan hos de allra äldsta

Antalet personer som är 85 år och äldre förväntas öka med drygt 70 procent i Stockholms län under de närmsta åren, från knappt 50 000 till drygt 86 000. Under 2023 publicerade CES en unik rapport som kartlägger hälsan hos de allra äldsta. 

–  Eftersom antalet personer över 85 år antas öka betydligt under den närmaste framtiden är det viktigt att ha koll på hälsan bland de allra äldsta. Den här gruppen faller också ofta bort i den allmänna folkhälsorapporteringen trots att det är en grupp med hög sjukdomsbörda och stort vårdbehov, säger Stefan Fors, handläggare och rapportförfattare vid CES. 

Rapporten “Hur mår de allra äldsta i Stockholms län?” redogör för folkhälsan bland dem som är 85 år eller äldre i länet. Rapporten har skrivits i samarbete med Centrum för arbets- och miljömedicin och Nationellt centrum för suicidprevention och bygger på data från intervjuer med 277 personer, enkäter och registerdata.  Gruppen har fått frågor om fysisk och psykisk hälsa, funktionsnedsättningar samt hälsa kopplat till levnads- och boendeförhållanden.

"Eftersom antalet personer över 85 år antas öka betydligt under den närmaste framtiden är det viktigt att ha koll på hälsan bland de allra äldsta. Den här gruppen faller också ofta bort i den allmänna folkhälsorapporteringen trots att det är en grupp med hög sjukdomsbörda och stort vårdbehov."

 

Stefan Fors, handläggare vid CES enhet för hälsoläge och vårdbehov och författare till rapporten "Hur mår de allra äldsta i Stockholms län?".

imageqz63e.png

 

De allra äldsta har de högsta självmordstalen

Rapporten visar att personer som är 85 år och äldre har de högsta självmordstalen i befolkningen, och överrisken är särskilt påtaglig bland män. Under år 2000 till 2020 avled i genomsnitt 58 män och 18 kvinnor per 100 000 personer i åldersgruppen i självmord, per år. I den intervjustudie som rapporten delvis är baserad på, uppgav 11 procent att de haft självmordstankar de senaste två veckorna. 

– Att känna nedstämdhet och att bo ensam var de två faktorer som var tydligast kopplade till självmordstankar, säger Stefan Fors, rapportförfattare från CES. 

Nästan hälften av deltagarna, fler kvinnor än män, uppvisade också att de var i riskgrupp för depression när de testades med ett frågeverktyg. 

– Det handlar om en period av livet som i hög grad kan präglas av påtagliga förändringar av livsvillkoren. Vänner och anhöriga dör, man drabbas av kroniska sjukdomar och funktionsförluster. Många av dessa livshändelser ökar risken för depression. I sådana skeden är det särskilt viktigt att tecken på depression uppmärksammas, utreds och behandlas, säger Stefan Fors. 

Inkluderar frågor om sexuell hälsa

Rapporten inkluderar även data om äldres sexuella hälsa, ett område där det hittills funnits mycket begränsad  kunskap. En femtedel av männen och en tiondel av kvinnorna rapporterade att de varit sexuellt aktiva det senaste året. 

Positiv utveckling som utmanar samhället

Att gruppen som är 85 år och äldre ökar kraftigt är i grund och botten en mycket positiv utveckling, men är samtidigt en utmaning för samhället. Mer än hälften av de äldre som deltog i intervjustudien uppgav att deras hälsa var sämre än ”bra” och en majoritet behövde hjälp med aktiviteter i det dagliga livet 

– Effektiva vård- och omsorgsinsatser kan bidra till att möjliggöra meningsfulla aktiviteter samt att upprätthålla sociala relationer, även för äldre personer som har olika typer av hälsoproblem och funktionsnedsättningar. Det är viktigt för både den fysiska och den psykiska hälsan, säger Stefan Fors. 

11 nyhetsmedier

rapporterade om CES rapport "Hur mår de allra äldsta i Stockholms län?".

100 personer

deltog i öppen  föreläsning om hälsan bland de allra äldsta.

 

Stockholm Public Health Lectures om hälsan hos de allra äldsta

I december 2023 hölls en föreläsning på temat äldres hälsa inom föreläsningsserien Stockholm Public Health Lectures. Föreläsningen handlade folkhälsan bland de allra äldsta – hur den ser ut i dag, har förändrats över tid och kan komma att se ut i framtiden. Föreläsningen tar också upp vad god hälsa innebär vid en hög ålder, som ofta präglas av samsjuklighet och funktionsnedsättning.   

Förutom Stefan Fors, som presenterade rapporten om äldres hälsa, deltog även Kaare Christensen, professor i epidemiologi och föreståndare för Dansk center for aldringsforskning, Syddansk universitet. I paneldiskussionen efteråt deltog även Elisabeh Rydwik och Mats Thorslund. 

Personer med funktionsnedsättning saknar jämlika livsvillkor

En rapport som CES publicerade under hösten 2023 visar att 2,2 procent av stockholmarna har en omfattande funktionsnedsättning. Andelen är högst bland barn och unga (4,1 procent) och bland dem är pojkar överrepresenterade.  

Vi vet för lite om den här gruppen och vår rapport bidrar med kunskap som är grundläggande för att planera vården för personer med funktionsnedsättning, säger Boel Brynedal, handläggare vid enheten för hälsoläge och vårdbehov på CES, och en av rapportens författare.

Fler vårdkontakter än övrig befolkning 

Rapporten fokuserar enbart på personer med en omfattande funktionsnedsättning, det vill säga att de har beviljats stöd eller ersättning för nedsättningen. Och resultaten visar att gruppen har fler vårdkontakter än övriga befolkningen. Den största relativa skillnaden finns inom psykiatrin. Där har gruppen cirka åtta gånger fler vårdkontakter per invånare i både öppen- och slutenvården.  

– Viss ökning av vårdkontakterna är förväntad eftersom denna grupp har diagnoser som kan kräva vård. Men att vuxna personer med funktionsnedsättning besöker akutmottagningar dubbelt så ofta som övriga befolkningen kan tyda på sjukvård som skulle ha kunnat undvikas om individen fått en behovsanpassad vård, säger Boel Brynedal. 

Sämre levnadsstandard än övriga befolkningen 

Rapporten visar också att personer med en omfattande funktionsnedsättning har sämre ekonomisk levnadsstandard än övriga befolkningen. Majoriteten (62 procent) tillhör de med lägst inkomst i samhället. I åldrarna 20 till 64 år är det betydligt färre som har arbete som huvudsaklig inkomstkälla (19 procent), jämfört med övriga befolkningen (84 procent). 

 

 

Vår rapport visar tydligt att funktionshinderspolitikens mål om att uppnå jämlikhet i levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning inte är uppnått i Stockholms län.” 

Boel Brynedal, handläggare vid CES enhet för hälsoläge och vårdbehov. 

Dessutom är andelen med eftergymnasial utbildning lägre bland personer med funktionsnedsättning (16 procent) än i övriga befolkningen (43 procent). 

– Vår rapport visar tydligt att funktionshinderspolitikens mål om att uppnå jämlikhet i levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning inte är uppnått i Stockholms län, säger Boel Brynedal.

CES kartlägger smärta med egen enkät

Under året har CES enhet för hälsoläge och vårdbehov kartlagt förekomsten av smärta bland stockholmarna med hjälp av en enkätundersökning. Syftet är att fördjupa kunskapen om ett av våra största folkhälsoproblem. 

Smärta vanligt och väntas öka 

I Folkhälsorapport 2023 beskrivs framför allt smärta i nedre delen av ryggen, smärta i nacken samt migrän som stora bidrag till sjukdomsbördan i Stockholms län.  

– Smärta är väldigt vanligt men den epidemiologiska data som finns är begränsad och dessutom förväntas besvären öka eftersom befolkningen blir allt äldre, säger Mihretab Gebreslassie, projektledare för kartläggningen.  

För att öka kunskapen har CES genomfört en enkätundersökning. Enkäten innehåller frågor bland annat om hur smärtan känns, hur länge den varit ett besvär och om hur den påverkar vardagslivet.  

 

“Smärta är väldigt vanligt men den epidemiologiska data som finns är begränsad och dessutom förväntas besvären öka eftersom befolkningen blir allt äldre.” 

 Mihretab Gebreslassie, handläggare vid enheten för hälsoläge och vårdbehov. 

Enkäten besvarades i Hälsometern 

Under hösten skickades en inbjudan om att delta i undersökningen till 10 000 slumpvist utvalda 16–75-åringar, folkbokförda i länet. Inbjudan skickades via vanlig post och till digitala brevlådor, såsom Min myndighetspost och Kivra. Påminnelser om att delta skickades via samma kanaler men även med sms.  

Den som valde att delta fick besvara enkäten om smärta i Hälsometern – Region Stockholms app för datainsamling som utvecklas och drivs av CES. Det är första gången CES gör en enkätundersökning som är helt digital och som endast besvaras i appen.  

– Vi har själva skapat enkäten i appen. Både det arbetet och själva insamlingen av data fungerade smidigt, med bara mindre tekniska problem relaterade till inloggningen med bank- id, säger Boel Brynedal, projektledare för Hälsometern.  

Drygt 28 procent deltog

28,3 procent av de inbjudna valde att delta i undersökningen.

Samarbete med enheten för kommunikation

CES enhet för kommunikation har skrivit inbjudningsbrev, sms-påminnelser, spridit information både internt och externt samt språkgranskat enkäten. 

Kartläggningen kan bidra internationellt 

Kartläggningen bidrar till CES övergripande mål att bidra till god och jämlik hälsa och vård efter behov. Och kunskapen som samlats in i undersökningen kan bland annat kan användas för att planera, prioritera och förbättra vården i Region Stockholm. 

Den kan även ha betydelse internationellt. 

– Vi har samarbetat med det Global Burden of Disease vilket innebär att vår undersökning kan bidra till bättre skattningar av sjukdomsbördan orsakad av smärta inte bara i Sverige utan även globalt, säger Mihretab Gebreslassie.  

Undersökningen avslutades i början på det nya året. 

Global Burden of Disease (GBD)

Global Burden of Disease (GBD) är ett globalt projekt som använder nationella datasystem, enkätdata, kliniska datakällor samt vetenskaplig litteratur för att modellera sjukdomsbördan globalt. CES samarbetar med GBD sedan år 2014 

Läs mer

Läs folkhälsorapporten

Läs den digitala versionen av Folkhälsorapport 2023. På webbsidan kan du även ta del av tidigare folkhälsorapporter.

Vicky Bartelink intervjuas

Se intervju om Folkhälsorapport 2023

En av huvudredaktörerna för Folkhälsorapport 2023, Vicky Bartelink, intervjuades i samband med lanseringen av rapporten i mars.

en äldre man och en äldre kvinna tittar i en kikare och ler mot kameran

Rapport om hälsan hos de allra äldsta

Rapporten ger en övergripande bild av hälsan bland de allra äldsta personerna i Stockholms län.

Rapport om personer med omfattande funktionsnedsättningar

Rapporten handlar om personer med en omfattande funktionsnedsättning i Stockholms län, och presenterar gruppens storlek, levnadsvillkor och antal vårdkontakter. Resultaten jämförs med den övriga befolkningen i länet.

En kvinna håller sig för nacken som att hon har ont där.

Enkätundersökning om smärta

CES har kartlagt förekomsten av smärta bland invånarna i Stockholms län. Syftet är att öka kunskapen om smärta, som är ett av våra största folkhälsoproblem.

Hälsometerns logotyp

Hälsometern

Hälsometern är Region Stockholms app för insamling av hälsodata. Appen utvecklas och drivs av CES.