5 CES tar fram program för barns psykiska hälsa

Barn och ungas psykiska hälsa har under många år varit ett av CES främsta fokusområden. Under året har vi bland annat prövat ut det nya föräldrastödsprogrammet Cool Little Kids. Enheten för psykisk hälsa har också tagit fram behandlingsprogrammet Step by step för barn mellan sju och tolv år som har besvär av ångest.

Cool Little kids för små barn med oro och ångest

Under året som gått har CES enhet för psykisk hälsa prövat ut föräldrastödsprogrammet Cool Little Kids. Programmet som är utvecklat vid Macquire University i Australien vänder sig till föräldrar med oroliga, tillbakadragna och överdrivet försiktiga barn i åldrarna tre till sex år.

– Inom Region Stockholm finns ingen evidensbaserad behandling för barn i den åldern som har hämmat temperament eller som har problem med ångest. Eftersom programmet är utvecklat i Australien har vårt mål varit att testa hur det fungerar i en svensk kontext, säger Maria Lalouni, psykolog vid CES enhet för psykisk hälsa.

Programmet testat på två vårdnivåer

Under 2023 har Cool Little Kids testats i två olika grupper, på två olika vårdnivåer i Stockholm, en på BVC i Nacka och i en grupp på Malinamottagningen i Bromma. BVC möter småbarn oavsett problem medan Malinamottagningen är en specialiserad psykologmottagning för barn och föräldrar.

Cool Little Kids bygger på kognitiv beteendeterapi och är en småbarnsversion av det mycket spridda programmet Cool Kids som vänder sig till barn i skolåldern. Cool Little Kids innehåller sex gruppträffar om två timmar för föräldrar. Tanken är att föräldrarna ska få kunskap och utbildning och därigenom kunna stötta och hjälpa barnen. Under träffarna ges information om hur föräldrarna kan bemöta, stötta och utmana sina barn. Mellan träffarna får föräldrarna uppgifter att träna på hemma.

– Vi har haft engagerade föräldrar som varit med och testat programmet. Föräldrarna har varit mycket nöjda med programmet och de har sett att det har haft effekt på barnens oro, men vi har inte gjort någon gedigen studie av effekterna, säger Maria Lalouni.

Passar bäst på specialistmottagning

Utvärderingen visade att programmet passade bäst för Malinamottagningen, där personalen var van vid att möta barn med liknande problem och lättare kunde bedöma vem som var i behov av behandling.

CES kommer tillsammans med Malinamottagningarna och forskare inom regionen och vid Karolinska Institutet att under 2024 utveckla ett nytt föräldrastödprogram med liknande innehåll som Cool Little Kids.

– Programmet kommer att vara anpassat för svenska förhållanden. Vi vill även öka tillgängligheten genom att göra det webbaserat så att fler får möjlighet att delta, säger Maria Lalouni och berättar att det nya programmet redan har fått namnet Små hjältar.

 

"Programmet kommer att vara anpassat för svenska förhållanden. Vi vill även öka tillgängligheten genom att göra det webbaserat så att fler får möjlighet att delta."

Maria Lalouni, psykolog vid CES enhet för psykisk hälsa, som arbetar med Cool Little kids.

Step by step för barn och unga med ångestbesvär

Ångestbesvär är den vanligaste typen av psykisk ohälsa hos barn. För att öka tillgängligheten till behandling inom primärvården har CES enhet för psykisk hälsa tagit fram behandlingsprogrammet Step by step för barn mellan sju och tolv år som har besvär av ångest. Programmet testas och utvärderas nu i olika steg.

– Många föräldrar vänder sig till vårdcentralen när de vill ha hjälp för barns psykiska problematik. Som vården är organiserad ska primärvården erbjuda bedömning och behandling för barn och ungdomar med mild till måttlig psykisk ohälsa, medan specialistvården, BUP, ger insatser till dem med svårare problematik. De behandlingsprogram som finns för barn med ångestproblematik är främst utvecklade för specialistpsykiatrin. Insatserna behöver matcha behoven och vi behöver öka tillgängligheten till behandling inom primärvården, säger Albin Isaksson, doktorand vid Institutionen för global folkhälsa vid Karolinska institutet, som arbetar med framtagandet av behandlingsprogrammet Step by step.

Den psykiska ohälsan bland unga tycks öka och fler söker vård för psykisk ohälsa jämfört med tidigare. Under 2021 påbörjades därför arbetet med att ta fram behandlingsprogrammet för barn i åldrarna sju till tolv år.

– Vi har engagerat dem vi tycker är viktiga att tycka till om vad behandlingen ska innehålla. Programmet är framtaget i samarbete med forskare och kliniker och vi har även intervjuat föräldrar som deltagit i KBT-behandlingen Cool Kids för barn med ångestproblematik i samma åldersgrupp, säger Albin Isaksson.

"De behandlingsprogram som finns för barn med ångestproblematik är främst utvecklade för specialistpsykiatrin. Insatserna behöver matcha behoven och vi behöver öka tillgängligheten till behandling inom primärvården"

Albin Isaksson, doktorand vid Institutionen för global folkhälsa vid Karolinska institutet, som arbetar med framtagandet av Step by step.

 

 

Ett behandlingsprogram som passar första linjen

Syftet har varit att skapa ett effektivt program anpassat för första linjen, det vill säga att den ska kunna ges på vårdcentraler. Albin Isaksson menar att de existerande behandlingsprogram som ges till åldersgruppen ofta är omfattande och personalkrävande och ibland måste vårdgivaren göra lokala anpassningar för att de ska fungera. Och om vårdgivarna gör egna anpassningar av behandlingsprogrammen kan man inte längre garantera att de är likvärdiga.

Step by step är en stegvis behandling inom kognitiv beteendeterapi, KBT, för barn som har ångestbesvär. Behandlingen innehåller i det första steget fyra gruppträffar om 90 minuter med föräldrar och barn, med utbildning om psykisk ohälsa och ångest, samt strategier för att bemöta dessa. Mellan träffarna får föräldrar och barn uppgifter att träna på hemma. Behandlare följer en manual och föräldrar arbetar enligt en arbetsbok under behandlingens gång. Materialet har utvecklats vid CES.
Den femte träffen är ett individuellt möte med behandlaren där behandlingen hitintills utvärderas och man tar beslut om eventuell avslutning eller att barn och föräldrar ska fortsätta med ytterligare tre individuella träffar.

Har genomfört pilotstudie

Under 2023 har det gjorts en pilotstudie av Step by step vid två vårdcentraler i Stockholm, i Stuvsta och Gustavsberg.

30 barn har deltagit i pilotstudien, där hälften av barnen deltagit i Step by step och andra hälften i Cool Kids som är den vanligaste behandlingen som ges vid ångestbesvär hos barn mellan sju och tolv år. Efter behandlingen har de två de två olika grupperna jämförts.

– Både familjer och terapeuter gillade Step by step, de tyckte om att programmet hade ett praktiskt fokus och att det handlade mer om att göra än att skriva och registrera. De tyckte också om att det var flexibelt och gick att anpassa efter behov, säger Albin Isaksson om de intervjuer som genomförts efter pilotstudierna.

Pilotstudierna visade även att det gick åt ungefär 40 procent färre terapitimmar under Step by step jämfört med den andra KBT-behandlingen Cool Kids.

Pilotstudierna har avslutats och data från dem ser enligt Albin Isaksson lovande ut och man är trygg med att gå vidare med en större studie. Under 2024 ska det göras en randomiserad kontrollerad studie (RCT) i Göteborg och Stockholm där cirka 150 barn ska ingå.

Lilla ABC förebygger psykisk ohälsa hos de allra minsta

CES har fått i uppdrag att utvärdera föräldrastödsprogrammet Lilla ABC som vänder sig till föräldrar som har barn mellan ett och två år. Lilla ABC är en anpassning av det redan existerande och använda programmet ABC (Alla barn i centrum) som vänder sig till större barn. Syftet med Lilla ABC är att förebygga psykisk ohälsa hos barn genom att stärka föräldrarna i föräldrarollen. Programmet är framtaget av CES i samarbete med Stockholms stad och Barnhälsovården inom Region Stockholm.  

Utvärdering sker i samverkan 

Utvärderingen av föräldrastödsprogrammet är en randomiserad kontrollerad studie som från början gjordes i samarbete med BVC-mottagningar inom Region Stockholm och kommunala verksamheter eller civilsamhälle inom Stockholms län. Under det gångna året har fler verksamheter inkluderats i studien och spridits till verksamheter i Mellansverige.  

24 gruppledarpar har utbildats för att hålla i föräldrastödsgrupper. Gruppledarna (en från BVC och en från kommun eller civilsamhälle) får fyra dagars utbildning och regelbunden handledning. Totalt inkluderar utvärderingen drygt 40 olika verksamheter och föräldrar till 670 barn som fått delta i föräldrastödsprogrammet.   

Projektavslutning under våren 2024

– Vi startade studien hösten 2022 med utbildning av gruppledare och rekrytering av föräldrar. Under våren 2024 avslutas rekryteringen av föräldrar. Den 31 maj har vi projektavslutning med deltagande gruppledare och ska presentera några preliminära resultat, säger Anna Edenius, psykolog vid CES enhet för psykisk hälsa. 

Analys av datainsamlingen kommer att sammanställas och slutrapporteras mellan 2024 och 2026. Barn och föräldrar kommer att följas upp varje år fram till 2026. 

 

Läs mer

Allt fler vuxna får en adhd- eller autismdiagnos

Rapporten visar att adhd- och autismdiagnoser bland vuxna i Stockholms län ökar. Omkring 2,5 procent av den vuxna befolkningen en adhd-diagnos och omkring 1 procent har en autismdiagnos.

Rapport undersöker stigma kring psykisk ohälsa

Nästan en av fem som känt behov av att söka vård för psykisk ohälsa har avstått på grund av stigma. Det visar en ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES).

CES bild

Rapport jämför mätskalor för psykisk ohälsa och välbefinnande

Rapporten visar att de olika mått på psykisk ohälsa och psykiskt välbefinnande som används i Region Stockholms folkhälsoenkäter huvudsakligen mäter samma fenomen.