6 Ny utbildning för att främja vaccinationer

CES har under året tagit fram en digital utbildning för hälso- och sjukvårdspersonal i syfte att främja vaccinationer. Utbildningen svarar på ett av flera behov som lyfts av vårdens medarbetare i en kvalitativ datainsamling.

Intervjuer med erfaren hälso- och sjukvårdspersonal 

Region Stockholm arbetar för en ökad och jämlik vaccinationstäckning. Inom ramen för det arbetet har CES bland annat genomfört en kvalitativ datainsamling som har bidragit med kunskap om hur vaccinationstäckningen kan främjas i Stockholms län. Kunskapen ska kunna användas vid planering av skräddarsydda vaccinationsinsatser. 

CES intervjuade hälso- och sjukvårdspersonal från barnmorskemottagningar, barnavårdscentraler, elevhälsan, vårdcentraler, psykiatrin och kriminalvården. I intervjuerna fick de berätta om sina utmaningar, erfarenheter och behov i vaccinationsarbetet.  

 – Att ta lärdom från de med erfarenhet av att träffa personer som tvekar inför att låta sig själva eller sitt barn vaccineras är ett bra sätt att bättre förstå vilka skäl som kan ligga till grund för tveksamheten, samt för att möjliggöra stöd till personal att bemöta frågor och funderingar kring vaccin, säger Anna Bergström, handläggare vid enheten för implementering och utvärdering och projektledare för uppdraget.  

Medan många erfarenheter delas av flera, visade datainsamlingen att arbetet med vaccinationer ofta har en unik karaktär inom olika verksamheter. Dessutom framkom att det finns ett behov av olika typer av hjälpmedel och material som kan användas som stöd i det vaccinationsfrämjande arbetet. 

De efterfrågar exempelvis skriftligt material, förklarande bildmaterial och videor som kan möjliggöra för hälso- och sjukvårdspersonal att bemöta vårdnadshavare och patienter med olika behov, säger Anna Bergström.  

Det framstår också som särskilt viktigt att kunna ge information på många språk och på lätt svenska. 

 

Att ta lärdom från de med erfarenhet av att träffa personer som tvekar inför att låta sig själva eller sitt barn vaccineras är ett bra sätt att bättre förstå vilka skäl som kan ligga till grund för tveksamheten. 

Anna Bergström, handläggare vid enheten för implementering och utvärdering.

Ny utbildning för att främja vaccinationer 

Behovet av mer kunskap och stöd har bland annat resulterat i utbildningen ”Bemötande för att främja vaccinationer”. Syftet är att stötta hälso- och sjukvårdspersonal i hur de kan besvara övergripande frågor om vaccinationer och varför de rekommenderas.  

Efter utbildningen ska man känna sig mer bekväm att prata med personer som har frågor och funderingar kring vaccinationer. 

Den ökade kunskapen kan ge möjlighet att lättare stödja tilliten till vaccination.

Det är ett sätt att främja hälsa, förhindra svår sjukdom och till och med död hos framför allt små barn, äldre personer och de med underliggande sjukdom, säger Anna Bergström.  

Utbildningen lanseras under 2024 och kommer att vara en del av det publika kursutbudet på Region Stockholms utbildningsportal Lärtorget.

Bidrag till EU-projekt

CES har dessutom bidragit till Region Stockholms medverkan i Overcoming obstacles to vaccination. Det är ett treårigt projekt finansierat av Europeiska kommissionen för att bättre rusta EU inför nuvarande och kommande utmaningar, med anledning av coronapandemin.

Läs mer

framsidan till broschyren "Men är det säkert?"

Men är det säkert?

CES har tagit fram broschyren "Men är det säkert?". Den lyfter kortfattat saker som är viktiga att tänka på vid ett samtal om vaccination mot covid-19.

Folkhälsokollen bild

Vaccinationstäckning MPR

På Folkhälsokollen kan du undersöka vaccinationstäckningen för mässling, påssjuka och röda hund bland barn i Stockholms kommuner och stadsdelar.